Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
- 30 dag kaszy jęczmiennej
- 4 sztuki gałązki świeżej bazylii + kilka listków do dekoracji
- 8 łyżek dobrej oliwy z oliwek
- 6 łyżek octu winnego
- 25 dag pomidorków koktajlowych
- 20 dag sera mozzarella
- 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
- sól drobnoziarnista
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę dokładnie opłukaj, a następnie wsyp do garnka, zalej wodą i odstaw na 2 godziny, aby spęczniała i zmiękła. Po tym czasie dodaj do kaszy łyżeczkę soli i w tej samej wodzie gotuj ją pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu, aż będzie miękka. Wodę wylej, a kaszę odstaw na cedzaku do ocieknięcia.
- Bazylię dobrze opłucz, osusz, posiekaj i włóż do miski. Zalej 8 łyżkami oliwy z oliwek. Następnie dodaj ocet, szczyptę soli i czarny mielony pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
- Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na pół. Ser mozzarella osącz z wody, po czym pokrój w cienkie plasterki.
- Ostudzoną kaszę jęczmienną przełóż do miski. Wlej przygotowany wcześniej sos bazyliowy. Do składników dołóż pokrojone pomidorki i delikatnie wymieszaj. Sałatkę rozłóż do miseczek. Do każdej porcji dodaj plasterki mozzarelli. Danie ozdób listkami bazylii.
Źródło przepisu: Smacznego!