Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z kaszy jęczmiennej i pieczarek


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka z kaszy jęczmiennej i pieczarek to przepis na smaczną i zdrową przekąskę. Wegetarianie mogą zrezygnować z dodawania boczku.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1 szklanka  kasza jęczmienna
    ugotowana
  • 150 g  pieczarki
  • 50 g  kiełki rzodkiewki
  • 5 plastrów  boczek
    zrumienione
  • sok z cytryny
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • tymianek
    do smaku
    Sos:
  • 1 ząbek  czosnek
  • 2 łyżki  olej
  • 2 łyżki  jogurt naturalny

Sposób przyrządzania:

  1. Pieczarki umyj, obierz, pokrój i podsmaż na rozgrzanym maśle. Kaszę połącz z pieczarkami i kiełkami. Całość dopraw do smaku solą, tymiankiem oraz sokiem z cytryny.
  2. Pozostały olej wymieszaj z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i tymiankiem. Powstałym sosem polej sałatkę, wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem dodaj do sałatki obsmażone plastry boczku.
Smacznego!


Źródło przepisu: Najlepsze przepisy na sałatki mięsne i warzywne


Przepis dodany przez:

Posty : 10

Przepisy: 76


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.67 Ocen: 3

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE