Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.09.2019 Imieniny: Edyty i Kornela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Sałatka z kolorowym ryżem, burakami i serem feta


09.08.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Lekka i pożywna jest świetną opcją zarówno na przekąskę czy lunch w pracy, nieobciążający żołądka obiad w upalne dni czy szybką kolację. Podstawą sałatki jest kolorowy ryż w towarzystwie młodych, pieczonych buraków, sera feta, a dopełnieniem dressing na bazie musztardy. Do tego kilka chrupiących orzechów i pyszna, letnia sałatka gotowa.

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 1 torebka  ryż
    4 kolory marki Britta
  • 2 sztuki  buraki
    małe
  • 1 garść  jarmuż
  • 1 garść  szpinak
  • 50 g  ser feta
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 łyżka  orzechy włoskie
  • 4 łyżki  oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka  musztarda
    francuska
  • 1 łyżka  miód
  • 2 łyżeczki  ocet jabłkowy

Sposób przyrządzania:

  1. Buraki natrzeć oliwą, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć oddzielnie każdego buraka w folię aluminiową i piec przez 60 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, obrać i pokroić w mniejsze części.
  2. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej dodać jarmuż i posiekany czosnek i smażyć przez 2 minuty. Szpinak posiekać na duże kawałki. Fetę pokroić w kostkę.
  3. Z oliwy, musztardy, miodu i octu przygotować sos do sałatki.
  4. Wszystkie składniki sałatki poza burakami i serem wymieszać i doprawić sosem. Na koniec udekorować burakami, serem i orzechami włoskimi.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

NutriAdvicerka

Posty : 394

Przepisy: 30


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE