Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z kolorowym ryżem, burakami i serem feta


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Lekka i pożywna jest świetną opcją zarówno na przekąskę czy lunch w pracy, nieobciążający żołądka obiad w upalne dni czy szybką kolację. Podstawą sałatki jest kolorowy ryż w towarzystwie młodych, pieczonych buraków, sera feta, a dopełnieniem dressing na bazie musztardy. Do tego kilka chrupiących orzechów i pyszna, letnia sałatka gotowa.

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 1 torebka  ryż
    4 kolory marki Britta
  • 2 sztuki  buraki
    małe
  • 1 garść  jarmuż
  • 1 garść  szpinak
  • 50 g  ser feta
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 łyżka  orzechy włoskie
  • 4 łyżki  oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka  musztarda
    francuska
  • 1 łyżka  miód
  • 2 łyżeczki  ocet jabłkowy

Sposób przyrządzania:

  1. Buraki natrzeć oliwą, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć oddzielnie każdego buraka w folię aluminiową i piec przez 60 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, obrać i pokroić w mniejsze części.
  2. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej dodać jarmuż i posiekany czosnek i smażyć przez 2 minuty. Szpinak posiekać na duże kawałki. Fetę pokroić w kostkę.
  3. Z oliwy, musztardy, miodu i octu przygotować sos do sałatki.
  4. Wszystkie składniki sałatki poza burakami i serem wymieszać i doprawić sosem. Na koniec udekorować burakami, serem i orzechami włoskimi.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl


Przepis dodany przez:

Posty : 412

Przepisy: 34


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE