Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 2 sztuki płaty solonych śledzi
- 2 sztuki duże garście mieszanki sałat
- 1 sztuka kromka chleba razowego
- 1/2 sztuki pęczka koperku
- 1 sztuka ogórek
- 1 sztuka pomidor
- 1 sztuka cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śledzie mocz przez 60 minut w wodzie. Przetnij wzdłuż na pół. Kromkę chleba pokrój w kostkę i opiecz na patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy i suszonej pietruszki.
- Ogórek obierz i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój w 4 długie, cienkie paski. Połóż je na połówkach śledzi i zwiń w koreczki.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, a pomidor w ósemki. Mieszankę sałat wyłóż na talerze. Na sałacie rozłóż koreczki, w każdy włóż koperek.
- Wierzch udekoruj grzankami, cebulą i pomidorami. Gotową sałatkę skrop oliwą.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników