Dzisiaj jest: Niedziela, 19.01.2020 Imieniny: Henryka i Mariusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Sałatka z kukurydzy, ryżu i tuńczyka


10.01.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka z kukurydzy, ryżu i tuńczyka to przepis na zdrowe drugie śniadanie.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 puszka  kukurydza konserwowa
  • 1 puszka  tuńczyk
    w sosie własnym
  • 3/4 szklanki  ryż
    ugotowany na sypko
  • 1/2 szklanki  oliwki zielone
    wydrylowane
  • 1 sztuka  papryka czerwona
    mała
  • 1 sztuka  jabłko
    małe, winne
  • 1 łyżka  sok z cytryny
  • 2 łyżki  szczypior
    posiekany
  • 1 łyżka  koperek
    posiekany
  • 3 liście  sałata
    Sos:
  • 2 łyżki  sok z cytryny
  • 3 łyżki  oliwa
  • 2 łyżki  woda
    przegotowana
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 1 łyżeczka  miód
  • 1 łyżeczka  musztarda
    ostra

Sposób przyrządzania:

  1. Składniki sosu wymieszaj i lekko schłodź.
  2. Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem. Oliwki przekrój na pół. Paprykę oczyść z nasion, umyj i pokrój w kostkę. Jabłko umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
  3. Tak przygotowane składniki sałatki przełóż do miski i polej sosem. Wymieszaj i wstaw do lodówki.
  4. Przed podaniem ułóż na liściach sałaty, posyp szczypiorkiem i koperkiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Maggie

Posty : 7

Przepisy: 53


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE