Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 1/2 główki sałaty masłowej
- 1 sztuka wędzona pierś z kurczaka
- 10 dag suszonych moreli
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 sztuka posiekany ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 szklanki białego wina
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Morele pokrój w cienkie plasterki i zalej winem. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki.
- Olej wymieszaj z musztardą, ziołami prowansalskimi, czosnkiem, sosem sojowym i miodem. Dopraw do smaku pieprzem.
- Sałatę wymieszaj z kurczakiem i morelami. Polej wszystko wcześniej przygotowanym sosem. Podawaj z pieczywem.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy