Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2019 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Sałatka z kurczakiem na ciepło


03.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 1.5 szklanek  ryżu
  • 1 sztuka pierś z kurczaka
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 sztuka zielona papryka
  • 1 sztuka żółta papryka
  • 1/2 łyżeczki  kurkumy
  • 1 ząbek  czosnku
  • 4 łyżki  sosu sojowego
    Sos
  • 3 łyżki  oleju
  • 2 łyżki  sosu sojowego
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1/2 łyżeczki  startego świeżego imbiru
  • pieprz
    Dodatkowo
  • 5 dag  płatków migdałowych
  • 1/2 sztuki pęczka dymki
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Odcedź.
  2. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę. Sos sojowy wymieszaj z posiekanym czosnkiem oraz pieprzem i natrzyj marynatą kurczaka. Następnie smaż kurczaka na rozgrzanym oleju.
  3. Papryki umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w dość dużą kostkę. Delikatnie podsmaż na rozgrzanym oleju.
  4. Ciepły ryż wrzuć do miski. Dodaj kurczaka i paprykę, wymieszaj.
  5. Olej wymieszaj z sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, imbirem i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę, wymieszaj.
  6. Gotową sałatkę przełóż na talerz. Wierzch posyp prażonymi płatkami migdałowymi oraz pokrojoną dymką.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE