Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z kuskusem i miętą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka z kuskusem i miętą to przepis na smaczną i szybką przekąskę.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1/2 opakowania  kasza kuskus
  • 2 sztuki  pomidory
    duże
  • 2 sztuki  ogórek zielony
    duże
  • 2 sztuki  cebula dymka
  • 6 łyżek  oliwa z oliwek
  • 1 sztuka  cytryna
  • 1 garść  mięta
    świeża
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • granat
    ziarenka, do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Ogórki oraz pomidory umyj, osusz. Pomidory sparz, obierz ze skórki i razem z ogórkami pokrój w kostkę. Dymki oczyść, posiekaj.
  2. Kuskus ugotuj według przepisu na opakowaniu, po czym odstaw do przestygnięcia. Następnie przełóż do większej miski, dodaj pokrojone ogórki, pomidory oraz dymki. Składniki dokładnie wymieszaj.
  3. Miętę opłucz, odstaw do ocieknięcia i drobno posiekaj. Zieleninę dodaj do składników w misce. Całość wymieszaj. Cytrynę włóż na chwilę do wrzątku i przekrój na pół. Z obu części wyciśnij sok.
  4. Sok wyciśnięty z cytryny połącz z 6 łyżkami oliwy z oliwek. Sos wlej do sałatki i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotową sałatkę wstaw do lodówki na 60 minut. Sałatkę przed podaniem posyp ziarenkami granatu.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 7

Przepisy: 53


Zobacz więcej na temat:

kuskusmiętaprzepisy na sałatki


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE