Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1/2 szklanki kasza kuskus
sucha - 8-10 sztuk pomidory suszone
- 1 sztuka awokado
średnie - 2 łyżki sok z cytryny
- 100 g ser feta
- 10-12 sztuk zielone oliwki
z pastą paprykową Serpis - 1/3 szklanki pestki słonecznika
- 1/3 szklanki pestki dyni
- 1 pęczek szczypior
- Sos:
- 4-5 łyżek olej z suszonych pomidorów
- sól
do smaku - pieprz czarny
świeżo zmielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
- Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej).
- Oliwki kroimy na plasterki.
- Awokado kroimy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki kroimy w kostkę, a następnie spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
- Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Ser feta kroimy w kostkę.
- Szczypior drobno siekamy.
- Do miseczki z kaszą kuskus wrzucamy suszone pomidory wraz z olejem, pestki dyni i słonecznika, szczypiorek (pozostawiając odrobinę do dekoracji) oraz doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Całość mieszamy, a następnie łączymy delikatnie z serem feta i awokado. Przygotowaną sałatkę wykładamy na talerze/miseczki lub formujemy bryłę przy pomocy obręczy lub szklanki/filiżanki.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej flypr.pl