Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.09.2019 Imieniny: Edyty i Kornela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Sałatka z kuskusu, fety i cukinii


21.05.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 1.5 szklanek  suchej kaszki kuskus
  • 1 sztuka duże awokado
  • 100 g  sera feta
  • 1 sztuka duża cukinia
  • kilkanaście pomidorków cherry
  • 3 łyżki  uprażonych ziaren słonecznika
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
    Dressing
  • 1/3 szklanki  oliwy z oliwek
  • 2 łyżki  octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka  miodu
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 3 ząbki  czosnku przeciśniętego przez praskę
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki  słodkiej papryki

Sposób przyrządzania:

  1. Kaszkę kuskus wsyp do miski i dodaj odrobinę zmielonej soli morskiej oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Rozcieraj przez chwilę w palcach, a następnie wlej gorącą wodę, przykryj i odstaw na 5 minut. Następnie wymieszaj kaszkę widelcem i przestudź.
  2. Spryskaną oliwą z oliwek cukinię grilluj na patelni, aż się zrumieni i zmięknie. Dodaj przepołowione pomidorki i smaż około 2 minuty.
  3. Awokado przetnij na pół, obierz, usuń pestkę i pokrój w grubą kostkę. Skrop obficie sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Wszystkie składniki połącz, dodaj rozdrobnioną fetę i ziarna słonecznika.
  4. Dressing: Oliwę, ocet, miód, sok z cytryny, czosnek, pieprz i paprykę włóż do słoika, zakręć i potrząsaj, aż składniki się połączą. Gotowym dressingiem polej sałatkę.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE