Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 250 g łosoś
usmażony - 2 sztuki jajka
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 garść pomidorki koktajlowe
- 100 g rukola
- 3 gałązki bazylia
- 1 sztuka cytryna
- 3 łyżki oliwa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, pokrój w ćwiartki. Rukolę opłucz, osusz. Rzodkiewki oczyść, pokrój w plasterki. Pomidorki umyj, przekrój na pół. Rybę podziel na mniejsze kawałki.
- Wszystkie przygotowane składniki przełóż do miski i wymieszaj.
- Bazylię opłucz i posiekaj. 1/2 cytryny pokrój w półplasterki, a z reszty wyciśnij sok. W oddzielnej miseczce wymieszaj sok z cytryny, szczyptę soli, posiekaną bazylię oraz pieprz. Na koniec dodaj oliwę i ponownie wymieszaj. Sałatkę polej sosem i wymieszaj. Przed podaniem udekoruj plasterkami cytryny.
Źródło przepisu: Sałatki