Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1/2 sztuki melon
- 1 sztuka ogórek zielony
- 1 garść borówki
- 100 g rukola
- 2 gałązki mięta
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżeczka miód
- 1/2 sztuki cytryna
- 3 łyżki oliwa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z melona usuń pestki, a następnie łyżką wytnij z miąższu kuleczki. Ogórek umyj i pokrój obieraczką do warzyw w długie wstążki. Ogórek razem z borówkami i rukolą dodaj do melona.
- Miętę umyj, posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Sok z cytryny przelej do miseczki. Dodaj sól, czosnek, miód, miętę oraz pieprz i oliwę. Wymieszaj wszystko dokładnie. Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj.
Źródło przepisu: Sałatki