Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 500 g bób
młody - 100 g ser gouda
- 50 g orzeszki pinii
- 50 ml olej lniany
tłoczony na zimno - 1/2 pęczki mięta
świeża - 1 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżeczka miód
gryczany - 1 szczypta pieprz czarny
grubo zmielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bób umyć, osuszyć i wyłożyć do miski. Jeżeli bób jest nie jest młody, należy go krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić ostudzić i obrać z łupiny.
- Do bobu dodać podprażone na suchej patelni orzeszki, posiekaną miętę i pokrojony w kostkę ser.
- Olej lniany tłoczony na zimno połączyć z sokiem z cytryny, miodem i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem i wymieszać.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl