Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 100 g szpinak
- 1 sztuka ogórek zielony
- 1 puszka groszek konserwowy
- 1 sztuka chili papryczka
zielona - 2 łyżki pestki dyni
- 2 gałązki mięta
- 1 gałązka estragon
- 50 g ser parmezan
- 1 łyżka ocet winny
jasny - 3 łyżki oliwa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak umyj, osusz, oderwij ogonki. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Ogórek umyj, pokrój wzdłuż na 4 części, a potem w plasterki.
- Chili opłucz, pokrój w plasterki. Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach. Szpinak wymieszaj z ogórkiem, chili i osączonym groszkiem.
- Zioła opłucz, posiekaj. W occie winnym rozpuść szczyptę soli, dodaj zioła oraz pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy i wymieszaj. Powstałym sosem polej sałatkę, wymieszaj. Przed podaniem posyp pestkami dyni oraz parmezanem.
Źródło przepisu: Sałatki