Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka owoc granatu
- 1 sztuka owoc mango
- 1 sztuka mała główka sałaty endywii kędzierzawej
- 1 sztuka mała puszka gruszek w syropie
- 1 łyżka uprażonych posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka uprażonych pestek słonecznika
- Sos
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 3 łyżki syropu z gruszek
- 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Składniki sosu wrzuć do słoika, zakręć go i potrząśnij.
- Sałatę rozerwij palcami na kawałki, umyj, osusz. Granat sparz we wrzątku, pokrój na ćwiartki, wyciśnij sok wraz z pestkami. Gruszki pokrój w plasterki. Mango obierz i również pokrój w plasterki.
- Na płaskim półmisku centralnie ułóż sałatę, dookoła naprzemiennie plasterki owoców.
- Polej obficie sosem, sokiem i ziarnami grantu. Przed podaniem posyp pestkami słonecznika i orzechami.
Źródło przepisu: Twoje przepisy