Dzisiaj jest: Wtorek, 10.12.2019 Imieniny: Julii i Daniela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Sałatka z pieczarkami


02.01.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatkę z pieczarkami najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 3 sztuki  jajka
    ugotowane na twardo
  • 150 g  boczek wędzony
  • 1 sztuka  cebula
    młoda
  • 2 szklanki  szpinak
    świeży, oczyszczony
  • 5 liści  kapusta pekińska
  • 1 łyżka  oliwa
  • 100 g  pieczarki
    świeże
  • sok z cytryny
    do smaku
  • 1 łyżka  szczypior
    posiekany
    Sos:
  • sok z cytryny
    do smaku
  • 2 łyżki  oliwa
  • 1 łyżka  cukier
  • 1 łyżeczka  pieprz biały
  • 3 łyżki  jogurt grecki

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w kostkę i mocno obsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj cebulkę pokrojoną w kostkę, a na koniec dodaj szpinak i smaż jeszcze 30 sekund. Przestudź.
  2. Pieczarki pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny.
  3. Na dnie salaterki ułóż szpinak i bekon. Boki obłóż liśćmi kapusty, a następnie pieczarkami. W środek włóż jajka.
  4. Oliwę zmiksuj z sokiem z cytryny, dopraw cukrem i jogurtem. Na koniec dodaj pieprz. Powstałym sosem polej sałatkę, wymieszaj. Wierzch sałatki udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Jessica

Posty : 12

Przepisy: 94


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE