Dzisiaj jest: Środa, 20.11.2019 Imieniny: Feliksa i Anatola



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Sałatka z pieczonej dyni i brukselki z orzechami pekan i żurawiną


05.10.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Już sam wygląd i intensywny kolor tego warzywa wprawia nas w doskonały nastrój. Dynia ma rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie i urodę, a w połączeniu z bakaliami, tworzy doskonałą bombę witaminową, która przyda się nam podczas jesiennych wieczorów.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 sztuka  dynia
    duża
  • 1/2 kg  brukselka
  • 100 g  żurawina
    z sokiem z granatu Bakalland
  • 70 g  orzechy pekan
  • 1 sztuka  cytryna
  • 1 łyżka  miód
    płynny
  • oliwa z oliwek
    pikantna, smakowa
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Dynię myjemy i kroimy w drobną kostkę (jeśli skórka jest gruba, to ją zdejmujemy), brukselkę przecinamy na połówki. Tak pokrojone warzywa, przekładamy do brytfanny.
  2. Skrapiamy sokiem z połówki cytryny i polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
  3. Do gotowych, wystudzonych warzyw dodajemy suszoną żurawinę, orzechy pekan, sok z pozostałej połowy cytryny i łyżkę miodu, w razie konieczności doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę, możemy wyłożyć na talerz.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 95


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE