Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 sztuka dynia
duża - 1/2 kg brukselka
- 100 g żurawina
z sokiem z granatu Bakalland - 70 g orzechy pekan
- 1 sztuka cytryna
- 1 łyżka miód
płynny - oliwa z oliwek
pikantna, smakowa - sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dynię myjemy i kroimy w drobną kostkę (jeśli skórka jest gruba, to ją zdejmujemy), brukselkę przecinamy na połówki. Tak pokrojone warzywa, przekładamy do brytfanny.
- Skrapiamy sokiem z połówki cytryny i polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
- Do gotowych, wystudzonych warzyw dodajemy suszoną żurawinę, orzechy pekan, sok z pozostałej połowy cytryny i łyżkę miodu, w razie konieczności doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę, możemy wyłożyć na talerz.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej 38pr.pl