Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z pieczonej dyni i brukselki z orzechami pekan i żurawiną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Już sam wygląd i intensywny kolor tego warzywa wprawia nas w doskonały nastrój. Dynia ma rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie i urodę, a w połączeniu z bakaliami, tworzy doskonałą bombę witaminową, która przyda się nam podczas jesiennych wieczorów.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 sztuka  dynia
    duża
  • 1/2 kg  brukselka
  • 100 g  żurawina
    z sokiem z granatu Bakalland
  • 70 g  orzechy pekan
  • 1 sztuka  cytryna
  • 1 łyżka  miód
    płynny
  • oliwa z oliwek
    pikantna, smakowa
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Dynię myjemy i kroimy w drobną kostkę (jeśli skórka jest gruba, to ją zdejmujemy), brukselkę przecinamy na połówki. Tak pokrojone warzywa, przekładamy do brytfanny.
  2. Skrapiamy sokiem z połówki cytryny i polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
  3. Do gotowych, wystudzonych warzyw dodajemy suszoną żurawinę, orzechy pekan, sok z pozostałej połowy cytryny i łyżkę miodu, w razie konieczności doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę, możemy wyłożyć na talerz.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej 38pr.pl


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 106


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE