Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka puszka anchois
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 sztuk dużych czerwonych papryk
- 4 sztuki jajka ugotowane na twardo
- 1 sztuka mały słoik czarnych oliwek
- 4 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- świeża bazylia
- świeżo zmielony pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Anchois odsącz z zalewy i polej sokiem z cytryny.
- Papryki umyj, osusz i ułóż na blasze. Piecz w temperaturze 200 st. C, aż skórka będzie czarna. Następnie wyjmij papryki z piekarnika, zawiń w torebkę foliową i odłóż na 20 minut. Po tym czasie wyjmij papryki z folii, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i skórkę, a miąższ pokrój na 3-centymetrowe paski.
- Do miski wrzuć odsączone oliwki, posiekany czosnek, pokrojoną paprykę. Polej wszystko oliwą i wymieszaj. Następnie ułóż papryki z oliwkami na talerzu. Dodaj pokrojone na ósemki jajka oraz świeże listki bazylii. Tak przygotowaną sałatkę posyp pieprzem.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy