Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki czerwone papryki
- 2 sztuki żółte papryki
- 300 g sera feta
- sól
- pieprz kolorowy
- Sos
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- oregano
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oliwę wymieszaj z cukrem, octem i solą.
- Czerwone i żółte papryki umyj, osusz i zawiń w folię alumniową. Piecz 25 minut w 160 st. C. Po tym czasie wyjmij papryki z folii i włóż do foliowych torebek. Zamknij je i odłóż, żeby papryka ostygła. Z ostudzonej papryki zdejmij skórkę.
- Obraną paprykę pokrój w paski, a fetę w kostkę. Wrzuć oba składniki do miski i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polej przygotowanym wcześniej sosem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka