Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki ogórek zielony
wężowe, małe - 3 sztuki pomidory
malinowe - 1 sztuka marchew
- 1 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka dymka ze szczypiorkiem
- 2 łyżki ser parmezan
starty - 1 łyżka masło klarowane
- Sos:
- 3 łyżki oliwa
- 2 łyżki sok z cytryny
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1/2 łyżeczki tymianek
posiekanych listków - oregano
do smaku - 1 garść pietruszka
posiekanej natki - 1 ząbek czosnek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sól i pieprz utrzyj z sokiem z cytryny oraz oliwą. Ucieraj, aż składniki się połączą.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z sosem i posiekaną zieleniną.
- Pomidory umyj, osusz, pokrój na ósemki. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę.
- Marchew obierz, pokrój w cienkie plastry i obsmaż na rozgrzanym maśle. Dymkę wraz ze szczypiorkiem pokrój w krążki. Ogórki umyj i razem ze skórką pokrój w plastry.
- Wszystkie składniki sałatki wrzuć do miski, wymieszaj. Polej sosem i ponownie wymieszaj. Wierzch posyp tartym parmezanem.
Źródło przepisu: Twoje przepisy