Dzisiaj jest: Sobota, 29.02.2020 Imieniny: Rufina i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Sałatka z ricottą, gruszką i grzankami


04.09.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka bagietka
  • oliwa
  • 1 ząbek  czosnku
  • 400 g  miksu sałat
  • 100 g  łuskanych orzechów włoskich
  • 200 g  sera ricotta
  • 2 sztuki gruszki
  • 1 łyżeczka  soku z limonki
    Sos
  • 3 łyżki  oliwy
  • 60 ml  soku z limonki
  • 2 łyżki  octu malinowego
  • 1 łyżeczka  soli
  • 1/2 łyżeczki  pieprzu

Sposób przyrządzania:

  1. Gruszki umyj, obierz, oczyść z nasion, a miąższ pokrój w kostkę i skrop sokiem z limonki. Sałaty umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
  2. Sos: Do miski wlej oliwę, sok z limonki, ocet malinowy. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Odstaw.
  3. Czosnek obierz i przetnij na pół. Bagietkę pokrój w 1-centymetrowe kromki. Skrop oliwą i natrzyj czosnkiem. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Następnie grzanki posmaruj ricottą i zapiekaj jeszcze 3 minuty.
  4. Orzechy wyłóż na blachę. Praż przez 8 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjmij i odstaw do wystygnięcia.
  5. Sałaty włóż do miski. Dodaj gruszki oraz orzechy. Polej sosem, wymieszaj. Podawaj z grzankami z ricottą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Daisy07

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE