Dzisiaj jest: Sobota, 22.02.2020 Imieniny: Marty i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Sałatka z rukolą i mozzarellą


02.10.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka z rukolą i mozzarellą to przepis na smaczne i dietetyczne danie. Zamiast mozzarelli do sałatki można dodać ugotowane na twardo i przekrojone na pół jajka.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 główka  sałata frisee
  • 1 pęczek  rukola
  • 1 pęczek  szczypior
  • 150 g  pomidorki cherry
  • 1 pęczek  rzodkiewki
  • 200 g  ser mozzarella
    w kulkach
  • kiełki
    do dekoracji
    Sos:
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • 1 łyżka  musztarda
  • 2 łyżki  bulion warzywny
  • 4 ząbki  czosnek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Sałatę, rukolę i szczypior umyj, osusz. Sałatę porwij na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Następnie dodaj rukolę oraz posiekany szczypior. Wymieszaj i wstaw do lodówki.
  2. Pomidorki cherry oraz rzodkiewki umyj, przekrój na pół. Kulki mozzarelli osącz z zalewy. Wszystko dodaj do sałaty z rukolą i wymieszaj.
  3. W oddzielnej misce wymieszaj oliwę, musztardę i bulion warzywny. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz i wymieszaj.
  4. Sałatkę polej sosem i posyp kiełkami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Butterfly

Posty : 13

Przepisy: 107


Zobacz więcej na temat:

rukolamozzarellaprzepisy na sałatki


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE