Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 opakowanie rukola
- 5 sztuk szparagi
białe - 5 sztuk szparagi
zielone - 100 g maliny
- 100 g ser gorgonzola
- 1 garść orzechy włoskie
- 2 łyżki migdały
płatki
- Sos:
- 4 łyżki oliwa
extra vergine - 2 łyżki sok malinowy
- 1 łyżeczka musztarda
ostra - sól
do smaku - pieprz
grubo mielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szparagi obierz, odetnij końcówki i gotuj przez 8 minut w wodzie z odrobiną soli i cukru. Ugotowane szparagi zahartuj w zimnej wodzie z kostkami lodu. Następnie pokrój szparagi na mniejsze kawałki.
- Ser pokrój w słupki. Orzechy drobno posiekaj i upraż na suchej patelni razem z migdałami.
- Sos: Musztardę wymieszaj z sokiem malinowym oraz oliwą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Na talerzach ułóż rukolę, szparagi i maliny. Wierzch posyp orzechami, skrop sosem i dopraw pieprzem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka