Dzisiaj jest: Sobota, 20.07.2019 Imieniny: Czesława i Hieronima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Sałatka z ryżem, kurczakiem i śliwkami


02.11.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 125 g  ryżu
  • 1/4 łyżeczki  kurkumy
  • 1 sztuka pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie  miksu sałat
  • 10 sztuk śliwek węgierek
  • 1/2 sztuki czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka  ziół prowansalskich
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • sól
  • 2 łyżki  oleju
    Sos
  • 3 łyżki  oliwy
  • 1 łyżka  octu winnego
  • 1 łyżeczka  miodu
  • 1 szczypta  soli
  • 1 szczypta  pieprzu
  • 1 szczypta  cynamonu

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w 2-centymetrową kostkę. Zioła prowansalskie wymieszaj z sokiem z cytryny, solą oraz 2 łyżkami oleju. Do powstałej marynaty włóż mięso i odstaw na 15 minut. Po tym czasie usmaż kurczaka na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
  2. Ryż ugotuj z dodatkiem kurkumy. Odcedź, odstaw do ostygnięcia. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w ćwiartki.
  3. Do słoika wlej oliwę, ocet winny, miód. Dodaj sól, pieprz oraz cynamon. Zakręć słoik i wstrząsaj nim, by powstał jednolity sos.
  4. Sałatę wymieszaj delikatnie z ryżem i papryką. Dodaj do niej kurczaka. Polej przygotowanym wcześniej sosem i wymieszaj.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE