Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 125 g ryżu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 sztuka pierś z kurczaka
- 1 opakowanie miksu sałat
- 10 sztuk śliwek węgierek
- 1/2 sztuki czerwonej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- 2 łyżki oleju
- Sos
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta cynamonu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz, pokrój w 2-centymetrową kostkę. Zioła prowansalskie wymieszaj z sokiem z cytryny, solą oraz 2 łyżkami oleju. Do powstałej marynaty włóż mięso i odstaw na 15 minut. Po tym czasie usmaż kurczaka na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
- Ryż ugotuj z dodatkiem kurkumy. Odcedź, odstaw do ostygnięcia. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w ćwiartki.
- Do słoika wlej oliwę, ocet winny, miód. Dodaj sól, pieprz oraz cynamon. Zakręć słoik i wstrząsaj nim, by powstał jednolity sos.
- Sałatę wymieszaj delikatnie z ryżem i papryką. Dodaj do niej kurczaka. Polej przygotowanym wcześniej sosem i wymieszaj.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka