Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1/4 główki kapusta
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 sztuka ogórek zielony
- 1 pęczek dymka ze szczypiorkiem
- 2 gałązki bazylia
- 1 łyżka ocet winny jasny
- 3 łyżki oliwa
- cukier
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dymkę oczyść, posiekaj. Kapustę poszatkuj, wymieszaj z dymką, posól i odstaw na 15 minut. Rzodkiewki oczyść, ogórek umyj i pokrój w plasterki. Kapustę połącz z rzodkiewkami, ogórkiem i szczypiorkiem.
- Bazylię opłucz, posiekaj. W occie winnym rozpuść po szczypcie soli i cukru. Następnie dodaj bazylię i pieprz. Na koniec wlej 3 łyżki oliwy i wymieszaj na gładki sos. Sałatkę polej sosem i wymieszaj.
Źródło przepisu: Sałatki