Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g makaron penne (rurki)
- 1 pęczek cebula dymka
- 12 sztuk pomidory suszone
- 2 łyżki oliwa
- 5 gałązek koperek
- 1 łyżka ser żółty
tarty - sól
do smaku - pieprz
do smaku - pieprz zielony
z zalewy, do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź.
- Cebulki umyj, osusz. Białą część pokrój w mniejsze kawałki, a szczypior podziel wzdłuż na nitki.
- Pomidory odsącz z zalewy, pokrój w paski. Odrobinę zalewy z pomidorów wymieszaj z oliwą i posiekanym koperkiem.
- Makaron przełóż do miski. Dodaj pomidory oraz dymkę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, polej oliwą i wymieszaj. Wierzch posyp tartym serem oraz zielonym pieprzem. Udekoruj szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia