Dzisiaj jest: Wtorek, 19.11.2019 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Sałatka z szynką i ogórkiem


24.02.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatkę z szynką i ogórkiem najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 100 g  szynka prosciutto
  • 4 sztuki  jajka
  • 1/2 główki  sałata lodowa
  • 1 sztuka  ogórek zielony
  • 1 garść  kiełki
    dowolne
  • 1/2 pęczki  koperek
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki
  • 1 łyżeczka  musztarda
  • 1 łyżka  ocet winny
    jasny
  • 3 łyżki  oliwa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Sałatę, kiełki, koperek i natkę umyj, osusz. Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Natkę i koperek posiekaj. Ogórek umyj, osusz i pokrój w długie wstążki.
  2. 2 jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Pozostałe jajka ugotuj na miękko, obierz.
  3. W miseczce wymieszaj ocet winny, sól, musztardę, natkę pietruszki, koperek oraz pieprz. Na końcu dodaj 3 łyżki oliwy i wymieszaj.
  4. Na talerzach rozłóż sałatę, białka jajek, ogórek, szynkę oraz pokrojone w ćwiartki jajka na miękko. Wierzch posyp kiełkami, żółtkami i pozostałym koperkiem. Na koniec polej sosem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Maggie

Posty : 7

Przepisy: 53


Zobacz więcej na temat:

szynkaogórekprzepisy na sałatki


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE