Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 100 g szynka prosciutto
- 4 sztuki jajka
- 1/2 główki sałata lodowa
- 1 sztuka ogórek zielony
- 1 garść kiełki
dowolne - 1/2 pęczki koperek
- 1/2 pęczki natka pietruszki
- 1 łyżeczka musztarda
- 1 łyżka ocet winny
jasny - 3 łyżki oliwa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sałatę, kiełki, koperek i natkę umyj, osusz. Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Natkę i koperek posiekaj. Ogórek umyj, osusz i pokrój w długie wstążki.
- 2 jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Pozostałe jajka ugotuj na miękko, obierz.
- W miseczce wymieszaj ocet winny, sól, musztardę, natkę pietruszki, koperek oraz pieprz. Na końcu dodaj 3 łyżki oliwy i wymieszaj.
- Na talerzach rozłóż sałatę, białka jajek, ogórek, szynkę oraz pokrojone w ćwiartki jajka na miękko. Wierzch posyp kiełkami, żółtkami i pozostałym koperkiem. Na koniec polej sosem.
Źródło przepisu: Sałatki