Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
- Wywar
- ćwiartka dużego kurczaka
- 2 sztuki małe marchewki
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1/2 sztuki strąka czerwonej papryki
- 2 sztuki duże ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 8 łyżeczek żelatyny
- Dodatkowo
- 3 sztuki mniejsze ogórki kiszone
- 2 łyżki tartego chrzanu w occie
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 8 sztuk dużych plastrów szynki konserwowej
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wywar: Mięso umyj i włóż do garnka. Dodaj obrane i pokrojone warzywa. Zalej wszystko wodą, dodaj sól i pieprz do smaku i gotuj, aż wszystko będzie miękkie. Odstaw do przestygnięcia. Następnie wywar przelej przez sito i odlej 1,25 litra. W odlanym, gorącym wywarze rozpuść żelatynę i odstaw w chłodne miejsce.
- Sałatka: Ugotowane mięso wyluzuj z kości, usuń skórkę i pokrój w kostkę. Warzywa z wywaru pokrój w kostkę razem z ogórkami. Tak przygotowane składniki włóż do miski. Dodaj chrzan, majonez oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem i delikatnie wymieszaj.
- Plastry szynki rozłóż, na każdym ułóż porcję sałatki i zwiń roladki, a następnie zepnij je wykałaczkami i przekrój na pół.
- W głębokim naczyniu ustaw przygotowane roladki, udekoruj i zalej gęstniejącą żelatyną. Wstaw do lodówki, by stężało.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników