Dzisiaj jest: Sobota, 23.09.2017 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Sałatka z szynką i warzywami w galaretce


18.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 6 osób


Składniki

    Wywar
  • ćwiartka dużego kurczaka
  • 2 sztuki małe marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/2 sztuki strąka czerwonej papryki
  • 2 sztuki duże ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 8 łyżeczek  żelatyny
    Dodatkowo
  • 3 sztuki mniejsze ogórki kiszone
  • 2 łyżki  tartego chrzanu w occie
  • 2 łyżki  majonezu
  • 2 łyżki  pokrojonej natki pietruszki
  • 8 sztuk dużych plastrów szynki konserwowej
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Wywar: Mięso umyj i włóż do garnka. Dodaj obrane i pokrojone warzywa. Zalej wszystko wodą, dodaj sól i pieprz do smaku i gotuj, aż wszystko będzie miękkie. Odstaw do przestygnięcia. Następnie wywar przelej przez sito i odlej 1,25 litra. W odlanym, gorącym wywarze rozpuść żelatynę i odstaw w chłodne miejsce.
  2. Sałatka: Ugotowane mięso wyluzuj z kości, usuń skórkę i pokrój w kostkę. Warzywa z wywaru pokrój w kostkę razem z ogórkami. Tak przygotowane składniki włóż do miski. Dodaj chrzan, majonez oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem i delikatnie wymieszaj.
  3. Plastry szynki rozłóż, na każdym ułóż porcję sałatki i zwiń roladki, a następnie zepnij je wykałaczkami i przekrój na pół.
  4. W głębokim naczyniu ustaw przygotowane roladki, udekoruj i zalej gęstniejącą żelatyną. Wstaw do lodówki, by stężało.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE