Dzisiaj jest: Czwartek, 14.11.2019 Imieniny: Serafina i Rogera



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Sałatka z truskawkami i klopsikami


18.02.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka z truskawkami i klopsikami to idealne danie na drugie śniadanie. Przygotowując je warto pamiętać, by usmażone klopsiki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Klopsiki:
  • 400 g  filet z kurczaka
    mielony
  • 1/2 sztuki  cebula
  • 1 łyżka  kasza manna
    płaska
  • pieprz czarny
    mielony, do smaku
  • sól morska
    do smaku
  • zioła prowansalskie
    do smaku
  • 4 łyżki  olej
    do smażenia
  • 5 łyżek  bułka tarta
    Sałatka:
  • 1 łyżka  miód
  • 4 łyżki  oliwa z oliwek
  • pieprz kolorowy
    mielony, do smaku
  • sól morska
    do smaku
  • 4 garści  sałata
  • 15 sztuk  truskawki
  • 1/2 sztuki  cebula czerwona
  • 1 pęczek  szczypior
    mały
  • 2 łyżki  migdały

Sposób przyrządzania:

  1. Klopsiki: Mięso przełóż do miski. Dodaj pokrojoną cebulę, kaszę oraz przyprawy. Wyrób na jednolitą masę i uformuj z niej małe kuleczki. Tak przygotowane klopsiki obtaczaj w bułce tartej i smaż na głębokim oleju, aż będą rumiane.
  2. Sałatka: Miód wymieszaj z oliwą. Dopraw do smaku solą oraz kolorowym pieprzem. Sałatę opłucz, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  3. Do miski wrzuć sałatę, truskawki oraz cebulę. Dodaj klopsiki, uprażone na suchej patelni migdały oraz posiekany koperek. Polej wszystko dressingiem z miodu i oliwy. Wymieszaj.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Nikki

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE