Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1/2 sztuki ananas
świeży - 1/2 szklanki ryż
- 1/2 puszki kukurydza konserwowa
- 1/2 puszki fasola czerwona konserwowa
- 7 sztuk pomidorki koktajlowe
- 1 sztuka papryka czerwona
- 1 puszka tuńczyk
w kawałkach w zalewie własnej - 3 gałązki natka pietruszki
- 1 łyżka oliwa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ananasa obierz i pokrój w kostkę. Fasolę, kukurydzę oraz tuńczyka odsącz z zalewy. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Pomidorki umyj, osusz i pokrój w ćwiartki.
- Ryż przelej zimną wodą i wrzuć na 250 ml wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Gotuj, aż ryż wchłonie wodę, odcedź i zostaw do ostygnięcia.
- Do miski wrzuć ananasa, paprykę, ryż, posiekaną natkę pietruszki, kukurydzę, fasolę, tuńczyka i pomidorki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, wymieszaj.
Źródło przepisu: Przyslij przepis