Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 puszka tuńczyk
w sosie własnym - 1 sztuka papryka biała
- 1 sztuka papryka zielona
- 2 sztuki pomidory
- 1 garść oliwki zielone
- 1 pęczek koperek
- 1 łyżeczka pieprz zielony
marynowany - zioła prowansalskie
do smaku - 1/2 sztuki cytryna
- 3 łyżki oliwa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Papryki umyj, oczyść z nasion. Białą paprykę pokrój w paski, a zieloną w kostkę. Pomidory umyj, pokrój w kostkę. Koperek posiekaj.
- Oliwki osącz, pokrój w plasterki. Tuńczyka odsącz z zalewy, podziel na mniejsze kawałki i wymieszaj z warzywami i posiekanym koperkiem.
- Sok z cytryny wymieszaj z solą, ziołami prowansalskimi, pieprzem i oliwą. Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj. Wierzch sałatki posyp marynowanym zielonym pieprzem.
Źródło przepisu: Sałatki