Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 opakowanie miksu sałat
- 1 sztuka puszka tuńczyka w kawałkach
- 1 sztuka pomidor
- 1/2 sztuki czerwonej papryki
- 1/2 sztuki świeżego ogórka
- 4 sztuki rzodkiewki
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- Sos
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sałatę umyj, osusz i przełóż do głębokiej salaterki. Tuńczyka odsącz z zalewy. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w paski. Ogórka obierz ze skórki i razem z rzodkiewką pokrój w półplasterki. Pomidora pokrój na mniejsze kawałki.
- Warzywa układaj w misce z sałatą na przemian z tuńczykiem i pestkami słonecznika.
- Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku, polej sosem sałatkę. Przed podaniem dokładnie wymieszaj i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników