Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g wędzonego łososia w plasterkach
- 1 sztuka dojrzałe awokado
- 1 sztuka mała czerwona cebula
- 1 sztuka garść czarnych oliwek
- 1 opakowanie roszponki
- 6 sztuk suszonych pomidorów
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sos
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub dijon
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wszystkie składniki sosu połącz i mieszaj, aż utworzą jednolitą emulsję.
- Umyj listki roszponki. Oderwij korzonki, osusz i ułóż na talerzu.
- Czerwoną cebulę pokrój w piórka i ułóż na roszponce. Awokado obierz ze skórki i pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny i rozłóż na cebuli.
- Pokrój oliwki w plasterki i ułóż na awokado. Łososia porwij na kawałki i dodaj do sałatki. Pomidory pokrój w paseczki i ułóż obok łososia.
- Polej sałatkę przygotowanym wcześniej sosem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka