Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 150 g łosoś wędzony
w plastrach - 1 sztuka ogórek zielony
- 1/2 pęczki koperek
- 1 ząbek czosnek
- 1/2 sztuki cytryna
- 3 łyżki oliwa
- 1/2 łyżeczki zioła prowansalskie
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ogórek umyj i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój w długie wstążki. Plastry łososia zwiń, ułóż na talerzu na przemian z ogórkiem. Koperek opłucz.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, sól, czosnek, zioła prowansalskie oraz pieprz. Na koniec dodaj oliwę, wymieszaj. Powstałym sosem polej sałatkę. Przed podaniem udekoruj koperkiem.
Źródło przepisu: Sałatki