Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z winogronami i burakami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka z winogronami i burakami to przepis na szybka i smaczną przekąskę.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 150 g  winogrona zielone
  • 1 sztuka  granat
  • 2 sztuki  buraki
  • 100 g  ser rokfor (roquefort)
  • 100 g  rukola
  • 1 gałązka  rozmaryn
  • 1 garść  orzechy włoskie
  • 1 łyżeczka  miód
  • 1 łyżka  ocet balsamiczny
  • 3 łyżki  oliwa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Buraki wyszoruj, owiń folią spożywczą i piecz 60 minut w 180 st. C. Następnie wyjmij, przestudź, ostudź, obierz i pokrój w plasterki.
  2. Winogrona i rukolę umyj. Rokfor pokrój w kostkę. Granat przekrój na pół, wydrąż pestki. Orzechy posiekaj, upraż na suchej patelni. Rukolę wymieszaj z burakami, serem i winogronami.
  3. Rozmaryn opłucz, posiekaj. Ocet balsamiczny wymieszaj z solą, miodem, rozmarynem, pieprzem i oliwą. Powstałym sosem polej sałatkę, posyp pestkami granatu i orzechami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Sałatki


Przepis dodany przez:

Posty : 8

Przepisy: 59


Zobacz więcej na temat:

winogronaburakiprzepisy na sałatki


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE