Dzisiaj jest: Wtorek, 22.10.2019 Imieniny: Filipa i Kordulii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Sałatka ze szparagami, rzodkiewką i jajkiem


01.06.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka ze szparagami, rzodkiewką i jajkiem to przepis na zdrową i szybką przekąskę.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  szparagi
    zielone
  • 1 łyżka  masło
  • 1 pęczek  rzodkiewki
  • 4 sztuki  jajka
  • 1/2 sztuki  bagietka
  • 10 sztuk  orzechy laskowe
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    grubo mielony, do smaku
    Sos:
  • 3 łyżki  olej słonecznikowy
  • 60 ml  ocet ryżowy
  • 1 łyżka  sos sojowy
  • 2 łyżki  koperek
    posiekany

Sposób przyrządzania:

  1. Szparagi oczyść, usuń zdrewniałe końcówki i umyj, Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, dodaj szparagi i zalej je wodą. Dopraw solą i gotuj przez 10 minut. Po ugotowaniu, odcedź.
  2. Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz. Białko pokrój w kostkę, a żółtka pokrusz. Odłóż do miseczki.
  3. Bagietkę pokrój w kostkę i przesmaż na suchej patelni. Zdejmij i podobnie podpraż pokrojone laskowe orzechy.
  4. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu.
  5. Na talerzach rozłóż szparagi, posyp rzodkiewkami i polej sosem. Wierzch posyp grzankami, jajkiem i orzechami. Dopraw do smaku pieprzem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Minnie

Posty : 10

Przepisy: 76


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE