Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Sałatka ze szparagami, rzodkiewką i jajkiem


01.06.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka ze szparagami, rzodkiewką i jajkiem to przepis na zdrową i szybką przekąskę.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  szparagi
    zielone
  • 1 łyżka  masło
  • 1 pęczek  rzodkiewki
  • 4 sztuki  jajka
  • 1/2 sztuki  bagietka
  • 10 sztuk  orzechy laskowe
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    grubo mielony, do smaku
    Sos:
  • 3 łyżki  olej słonecznikowy
  • 60 ml  ocet ryżowy
  • 1 łyżka  sos sojowy
  • 2 łyżki  koperek
    posiekany

Sposób przyrządzania:

  1. Szparagi oczyść, usuń zdrewniałe końcówki i umyj, Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, dodaj szparagi i zalej je wodą. Dopraw solą i gotuj przez 10 minut. Po ugotowaniu, odcedź.
  2. Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz. Białko pokrój w kostkę, a żółtka pokrusz. Odłóż do miseczki.
  3. Bagietkę pokrój w kostkę i przesmaż na suchej patelni. Zdejmij i podobnie podpraż pokrojone laskowe orzechy.
  4. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu.
  5. Na talerzach rozłóż szparagi, posyp rzodkiewkami i polej sosem. Wierzch posyp grzankami, jajkiem i orzechami. Dopraw do smaku pieprzem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Minnie

Posty : 10

Przepisy: 76


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE