Dzisiaj jest: Niedziela, 17.11.2019 Imieniny: Grzegorza i Salomei



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Sałatka ze szparagami, szczawiem i pomidorkami


07.02.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka ze szparagami, szczawiem i pomidorkami to idealna propozycja dla osób dbających o dietę. Szparagi lepiej jest ugotować na parze niż w wodzie, gdyż wtedy zachowają więcej aromatu i składników odżywczych. Wszystkie składniki przepisu na sałatkę są pochodzenia roślinnego, tak więc sałatka jest odpowiednia dla wegan.

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 1 pęczek  szczaw
    świeżych liści
  • 1/2 pęczki  szparagi
    białe
  • 250 g  pomidorki koktajlowe
    czerwone, żółte, bordowe
  • 1/2 pęczki  rzodkiewki
  • 1 garść  rzeżucha
  • 1 łyżka  słonecznik ziarna
  • 1 łyżka  dynia
    pestki
  • 1 opakowanie  sos koperkowo-ziołowy
    sałatkowy
  • 2 łyżki  oliwa
    extra vergine

Sposób przyrządzania:

  1. Szparagi ugotuj na parze. Następnie każdą przekrój na 4 części i oprósz solą.
  2. Liście szczawiu, pomidorki oraz rzodkiewki umyj, osusz. Szczaw porwij na mniejsze kawałki. Pomidorki i rzodkiewki przekrój na pół.
  3. Do miseczki wrzuć szczaw, szparagi, pomidorki oraz rzodkiewki. Posyp wszystko rzeżuchą oraz pestkami dyni i słonecznika.
  4. W oddzielnej misce wymieszaj oliwę, 2 łyżki wody oraz sos sałatkowy. Uzyskanym dressingiem polej sałatkę.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Butterfly

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE