Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 sztuka melon
- 30 dag młodych liści szpinaku
- 10 dag pomidorków koktajlowych
- 10 dag cienkich plasterków szynki suszonej
- 3 sztuki cebulki dymki
- 3 łyżki białego octu winnego
- 6 łyżek oliwy
- 6 łyżek białego wina
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki posiekanego estragonu
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Melona przekrój na pół i usuń pestki. Następnie podziel go na 12 półksiężyców i z każdego obierz skórkę.
- Pomidorki umyj, osusz i pokrój na połówki. Dymki obierz i pokrój w plasterki. Szpinak umyj, osusz i ułóż na talerzu. Na wierzchu równomiernie rozłóż kawałki melona, pomidorki, dymkę oraz plastry szynki.
- Ocet wymieszaj z oliwą, winem, łyżeczką cukru i estragonem. Dopraw do smaku solą i pieprzem cayenne. Wymieszaj i powstałym sosem polej sałatkę.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy