Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 150 g liści szpinaku
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 1/3 szklanki czarnych oliwek bez pestek
- 250 g sera feta
- 4 łyżki pestek słonecznika
- Sos
- pieprz
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sos: Oliwę wlej do miseczki. Dodaj ocet oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Szpinak i pomidorki umyj i osusz. Pomidorki przekrój na połówki, a szpinak porwij na mniejsze kawałki. Fetę pokrój w małą kostkę. Oliwki pokrój w plasterki. Słonecznik upraż na suchej patelni.
- Szpinak wsyp do miseczki. Dodaj pomidorki, fetę oraz oliwki. Wierzch posyp pestkami słonecznika i wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj.
Źródło przepisu: Przyślij przepis