Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 4 sztuki ziemniaki
- 25 dag fasolki szparagowej
- 70 dag pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 sztuka cebula
- 20 dag wędzonego boczku
- olej
- sól
- pieprz
- oregano
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odcedź i ostudź. Następnie obierz i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w wąskie paski, wysmaż na suchej patelni. Zdejmij boczek z patelni, a do wytopionego tłuszczu wlej odrobinę oleju. Włóż ziemniaki i podsmaż na złoty kolor. Zdejmij z patelni i wymieszaj ziemniaki z boczkiem.
- Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Fasolkę umyj, pokrój na kawałki i gotuj w osolonym wrzątku przez 10 minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Połowę pomidorów pokrój w kostkę. Wraz z fasolką, cebulą i czosnkiem dodaj do ziemniaków z boczkiem. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
- Pozostałe pomidory pokrój w półplastry, ułóż na półmisku. Wyłóż sałatkę.
Źródło przepisu: przyślij przepis!