Dzisiaj jest: Czwartek, 02.04.2020 Imieniny: Franciszka i Władysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Słodko-pikantna sałatka


25.08.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 3 sztuki brzoskwinie
  • 1 sztuka cytryna
  • 2 sztuki winne jabłka
  • 2 sztuki gruszki
  • kilkanaście dużych czereśni
  • 4 sztuki morele
    Sos
  • 1/2 szklanki  białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki  oliwy
  • 1 łyżka  ostrej musztardy
  • 1 szczypta  cukru pudru
  • 1 szczypta  gałki muszkatołowej

Sposób przyrządzania:

  1. Cytrynę sparz. Skórkę zetrzyj na tarce o małych oczkach, a z miąższu wyciśnij sok.
  2. W misce wymieszaj wino, oliwę, musztardę, cukier puder oraz gałkę muszkatołową. Dodaj 1/2 łyżeczki skórki z cytryny. Schłodź.
  3. Owoce umyj, obierz, usuń pestki i gniazda nasienne. Czereśnie przetnij na pół, pozostałe owoce pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Polej wszystko sosem, wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Daisy07

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zamień leczenie na jedzenie Zamień leczenie na jedzenie

Andreas Michalsen

Wydawnictwo: Muza


Jak wydłużyć swoje życie - najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym. Skuteczne terapie najczęstszych chorób przewlekłych. Nadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE