Dzisiaj jest: Wtorek, 19.11.2019 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Zielona sałatka z makaronem


22.04.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zielona sałatka z makaronem to przepis na pożywne danie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 100 g   makaron
    drobne muszelki
  • 100 g  fasolka szparagowa
  • 100 g  kalafior
  • 100 g  groszek zielony
  • 100 g  bób
  • 50 ml  oliwa
    +1łyżka
  • 1 sztuka  sok z cytryny
  • 2 łyżeczki  musztarda
    francuska
  • 1 łyżeczka  miód
  • 1 garść  mięta
    świeża
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź, dodaj 1 łyżkę oliwy i wymieszaj. Odstaw, by ostygł.
  2. Warzywa umyj, osusz. Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki. Kalafiora podziel na różyczki. Groszek wyłuskaj.
  3. W garnku zagotuj osoloną wodę i blanszuj na niej po 3 minuty kolejno fasolkę, kalafior i zielony groszek. Następnie przełóż warzywa do miski z lodem i zostaw na 2 minuty. Bób blanszuj we wrzątku przez 3 minuty i również zahartuj w zimnej wodzie. Obierz go ze skórki.
  4. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, musztardą i miodem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Makaron przełóż do miski. Dodaj wszystkie warzywa i polej sosem. Wymieszaj, a wierzch udekoruj świeżymi listami mięty.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Maks07

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE