Dzisiaj jest: Piątek, 06.12.2019 Imieniny: Mikołaja i Emiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Słodki sos chili


21.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

tajska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sos chili to podstawa kuchni meksykańskiej, w wersji - słodki sos chili to kuchnia tajska. Słodki sos chili doskonale nadaje się do sajgonek.

Składniki

  • 3 sztuki  papryczka chili
  • 3 ząbki  czosnek
  • 3/4 szklanki  woda
    + 2 łyżki
  • 1 sztuka  szalotka
    rozdrobniona
  • 1 kawałek  imbir
    ok. 2 cm
  • 1/2 szklanki  cukier
  • 1/4 szklanki  ocet ryżowy
  • 1 łyżka  mąka kukurydziana
    ewentualnie mąka ziemniaczana
  • 2 łyżeczki  sól

Sposób przyrządzania:

  1. Jeżeli chcemy uzyskać ostry sos to wówczas nie usuwamy nasion, jeśli łagodniejszy to wówczas usuwamy. Papryczki drobno kroimy.
  2. Do blendera wrzucamy czosnek, papryczki chili, szalotkę, imbir, cukier, 3/4 szklanki wody, ocet ryżowy, sól i rozdrabniamy do konsystencji pure (nie na gładką pastę).
  3. Przekładamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 5-8 minut, aż masa zacznie gęstnieć, a czosnek i papryczki chili zmiękną.
  4. Mąkę dokładnie mieszamy z 2 łyżkami wody, następnie wrzucamy do gotującego się sosu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1 minutę. Studzimy. Sos można przechowywać w lodówce.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

franulka

Posty : 10

Przepisy: 6


Zobacz więcej na temat:

sos chiliprzepiskuchnia tajskasosy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE