Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2019 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Sos barbecue


08.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki średnie cebule
  • 200 g  przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki  octu winnego
  • 100 ml  białego wytrawnego wina
  • 4-5 łyżek  oleju roślinnego
  • 2-3 ząbki  czosnku
  • 1/2 łyżeczki  suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki  tymianku
  • 1/2 łyżeczki  cząbru
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 3 łyżki  płynnego miodu
  • 1 łyżeczka  średnio ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka  sosu Worcestershire
  • kilka kropel sosu tabasco
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju roślinnym. Dodać przecisnięty przez praskę czosnek.
  2. Przecier pomidorowy wymieszać z octem i domieszać do cebuli. Całość poddusić przez kilka minut na średnim ogniu. Dolać wina i dodać zioła. Sos doprawić cukrem, musztardą, solą, pieprzem oraz sosami Worcestershire i tabasco. Całość gotować bez pokrywki przez ok. 10 min. Od czasu do czasu sos zamieszać.
  3. Wyjąć liść laurowy.Jeśli chcemy otrzymać "płaską" konsystencję sosu to wówczas należy zmiksować sos blenderem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Dagmara

Posty : 18

Przepisy: 15


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE