Dzisiaj jest: Wtorek, 16.07.2019 Imieniny: Marii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Sos cebulowy


27.02.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

Składniki

  • 2 sztuki duże cebule (około 250 g)
  • 1 łyżka  masła (najlepiej klarowane)
  • 1 łyżka  cukru
  • 250 ml  bulionu warzywnego
  • 1 łyżka  mąki pszennej
  • 200 ml  słodkiej śmietany
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przyrządzania:

  1. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na maśle. Dodać bulion. Gotować na najmniejszym ogniu.
  2. Cukier skarmelizować na patelni na jasno brązowy kolor. Dodać do cebuli z bulionem i mieszać, aż karmel całkowicie się rozpuści.
  3. Mąkę zrumienić na patelni, ciągle mieszając. Dodać śmietanę, szybko mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Zasmażkę dodać do cebuli i dokładnie wymieszać.
  4. Dodać sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Sos zmiksować blenderem.



Przepis dodany przez:

Kruszynka

Posty : 55

Przepisy: 21


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE