Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.06.2018 Imieniny: Marka i Elżbiety



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5800

Sos cumberland


16.04.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

niemiecka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 250 g  czerwonych porzeczek
  • 6 łyżek  cukru żelującego
  • 1 sztuka pomarańcza
  • 1 sztuka cytryna
  • 1 łyżeczka  ziaren gorczycy
  • 3 sztuki ziarna pieprzu
  • 1 sztuka szalotka
  • 1 łyżeczka  masła
  • 1 łyżka  sosu worcester
  • 1 łyżka  portwajnu (wino)
  • sól
  • pieprz kajeński

Sposób przyrządzania:

  1. Porzeczki umyć i widelcem ściągnąć owoce z łodyżek. Owoce rozgnieść i posypać cukrem żelującym. Pomarańczę i cytrynę umyć gorącą wodą, z obu owoców odciąć cienki kawałek skórki długości 5 cm i pokroić w cienkie paseczki. Z cytryny i pomarańczy wycisnąć sok.
  2. Gorczycę i pieprz utłuc w moździerzu. szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać masło i przez 4-5 minut na średnim ogniu zeszklić szalotkę. Podlać sokiem z cytryny i pomarańczy, dołączyć porzeczki z cukrem żelującym. Doprawić na ostro gorczycą, pieprzem, sosem worcester, portwajnem, solą i pieprzem kajeńskim, 5 minut pogotować (sos powinien bulgotać). Gdy jest zbyt gęsty dolać trochę wody. Podawać po ostudzeniu.
  3. Sos podaje się do rostbefu i steków.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Kruszynka

Posty : 55

Przepisy: 21


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE