Dzisiaj jest: Środa, 23.01.2019 Imieniny: Ildefonsa i Rajmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5831

Sos do pizzy


15.09.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

Składniki

  • 3-4 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1 sztuka średnia cebula (drobno posiekana)
  • 1 łyżka  mielonego świeżego czosnku lub 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki  suszonego tymianku
  • 3 łyżeczki  suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki  suszonej bazylii
  • 1/4 szklanki  koncentratu pomidorowego
  • 800 g  pomidorów krojonych w kostce z puszki
  • 1 łyżeczka  soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1-2 łyżeczki  cukru (opcjonalnie, dodać pod koniec przygotowania)

Sposób przyrządzania:

  1. W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę. Następnie dodać włoskie zioła (oregano, tymianek, bazylię) i podsmażać przez 2-3 minuty. Cebula ma zmięknąć, ale nie zbrązowieć.
  2. Dodać czosnek i podsmażać przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
  3. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić ok 1 minutę.
  4. Dodać pozostałe składniki, dusić na małym ogniu przez 30 -40 minut, mieszając od czasu do czasu, Sól i cukier dodać pod koniec duszenia.
  5. Sos schłodzić.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

queensaba

Posty : 26

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione kiszone warzywa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE