Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.11.2019 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Sos jałowcowy do dziczyzny


08.09.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

Składniki

  • 2 łyżki  drobno pokrojonej i ugotowanej dziczyzny
  • 5 dag  wędzonki
  • 1 sztuka cebula
  • 1 łyżka  jagód jałowca
  • 1/2 sztuki marchewki
  • 1/2 sztuki selera
  • 1 szklanka  rosołu
  • 1 łyżka  masła
  • 1 łyżka  mąki
  • 1/2 szklanki  białego wytrawnego wina
  • sól
  • sok z cytryny lub odrobina octu winnego
  • 1 łyżka  przecieru pomidorowego

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obrać, drobno posiekać, marchewkę i seler podobnie.
  2. Drobno posiekane resztki dziczyzny, wędzonkę, jagody jałowca i posiekane warzywa poddusić chwilę w rondelku. Gdy jarzyny zaczną się lekko rumienić, dodać rosół i gotować na wolnym ogniu około godziny, w razie potrzeby dolewając nieco rosołu.
  3. Przygotować jasną zasmażkę z masła i mąki (rozgrzać masło na patelni, dodać mąkę, rozetrzeć, dodać odrobinę rosołu, rozetrzeć na gładką masę) - dodać jarzyny z jałowcem, zagotować i przetrzeć przez sito.
  4. Do przetartego sosu dodać 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina, posolić do smaku i jeśli sos nie jest dostatecznie ostry, dodać sok z cytryny. Można też dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego, który nada sosowi specyficznego smaku.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Celine

Posty : 90

Przepisy: 26


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE