Dzisiaj jest: Sobota, 18.08.2018 Imieniny: Heleny i Bronisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Sos jałowcowy do dziczyzny


08.09.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

Składniki

  • 2 łyżki  drobno pokrojonej i ugotowanej dziczyzny
  • 5 dag  wędzonki
  • 1 sztuka cebula
  • 1 łyżka  jagód jałowca
  • 1/2 sztuki marchewki
  • 1/2 sztuki selera
  • 1 szklanka  rosołu
  • 1 łyżka  masła
  • 1 łyżka  mąki
  • 1/2 szklanki  białego wytrawnego wina
  • sól
  • sok z cytryny lub odrobina octu winnego
  • 1 łyżka  przecieru pomidorowego

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obrać, drobno posiekać, marchewkę i seler podobnie.
  2. Drobno posiekane resztki dziczyzny, wędzonkę, jagody jałowca i posiekane warzywa poddusić chwilę w rondelku. Gdy jarzyny zaczną się lekko rumienić, dodać rosół i gotować na wolnym ogniu około godziny, w razie potrzeby dolewając nieco rosołu.
  3. Przygotować jasną zasmażkę z masła i mąki (rozgrzać masło na patelni, dodać mąkę, rozetrzeć, dodać odrobinę rosołu, rozetrzeć na gładką masę) - dodać jarzyny z jałowcem, zagotować i przetrzeć przez sito.
  4. Do przetartego sosu dodać 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina, posolić do smaku i jeśli sos nie jest dostatecznie ostry, dodać sok z cytryny. Można też dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego, który nada sosowi specyficznego smaku.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Celine

Posty : 90

Przepisy: 26


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE