Dzisiaj jest: Czwartek, 02.04.2020 Imieniny: Franciszka i Władysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Sos koperkowy


08.04.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

Składniki

  • 1 pęczek  koperku
  • 30 g  masła
  • 30 g  mąki
  • 2 sztuki żółtka
  • 400 ml  jasnego wywaru
  • 150 ml  śmietany 30 %
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Koperek płuczemy i nożem oddzielamy łodyżki, których użyjemy do sosu, od piórek. Z masła i mąki sporządzamy białą zasmażkę. Rozprowadzamy ją, dodając jednym płynnym ruchem zimny wywar. Chwilę gotujemy z łodyżkami koperku.
  2. Zestawiamy sos z ognia, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem, solą i mieszamy ze śmietaną. Zagotowujemy. Uwaga: sos możemy zaciągnąć żółtkami. Na wierzch sypiemy piórka świeżego koperku. Do przyrządzenia tego sosu możemy też użyć suszonego koperku, ale wtedy wsypujemy całą porcję koperku od razu, gdy zaczynamy gotować sos.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zamień leczenie na jedzenie Zamień leczenie na jedzenie

Andreas Michalsen

Wydawnictwo: Muza


Jak wydłużyć swoje życie - najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym. Skuteczne terapie najczęstszych chorób przewlekłych. Nadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE