Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
- 1/2 kg buraków
- 1 łyżka oliwy
- 1 sztuka korzeń chrzanu
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki ziaren kminku
- 2 łyżki cukru
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki wyszoruj, wysusz, skrop oliwą i każdy osobno szczelnie zawiń w folię aluminiową. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C i wstaw blachę z burakami. Piecz 90 minut. Po wyjęciu buraki odłóż do ostygnięcia, po czym obierz i zetrzyj na tarce (na dużych lub małych oczkach).
- Korzeń chrzanu umyj, obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Przełóż na sitko i przelej wrzątkiem. Zostaw do przestygnięcia, a następnie zalej sokiem z cytryny.
- Ziarna kminku podpraż na suchej patelni, by mocno pachniały.
- Chrzan wymieszaj z buraczkami, dodaj kminek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przełóż do słoików, zamknij i wstaw do lodówki. Tak przygotowana ćwikła najlepiej smakuje po 2-3 dniach.
Źródło przepisu: moje smaki życia