Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Domowa ćwikła


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 8 osób


Składniki

  • 1/2 kg  buraków
  • 1 łyżka  oliwy
  • 1 sztuka korzeń chrzanu
  • 3-4 łyżki  soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki  ziaren kminku
  • 2 łyżki  cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Buraki wyszoruj, wysusz, skrop oliwą i każdy osobno szczelnie zawiń w folię aluminiową. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C i wstaw blachę z burakami. Piecz 90 minut. Po wyjęciu buraki odłóż do ostygnięcia, po czym obierz i zetrzyj na tarce (na dużych lub małych oczkach).
  2. Korzeń chrzanu umyj, obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Przełóż na sitko i przelej wrzątkiem. Zostaw do przestygnięcia, a następnie zalej sokiem z cytryny.
  3. Ziarna kminku podpraż na suchej patelni, by mocno pachniały.
  4. Chrzan wymieszaj z buraczkami, dodaj kminek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przełóż do słoików, zamknij i wstaw do lodówki. Tak przygotowana ćwikła najlepiej smakuje po 2-3 dniach.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE