Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.05.2018 Imieniny: Wiktora i Tymoteusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5797

Domowa ćwikła


17.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 8 osób


Składniki

  • 1/2 kg  buraków
  • 1 łyżka  oliwy
  • 1 sztuka korzeń chrzanu
  • 3-4 łyżki  soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki  ziaren kminku
  • 2 łyżki  cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Buraki wyszoruj, wysusz, skrop oliwą i każdy osobno szczelnie zawiń w folię aluminiową. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C i wstaw blachę z burakami. Piecz 90 minut. Po wyjęciu buraki odłóż do ostygnięcia, po czym obierz i zetrzyj na tarce (na dużych lub małych oczkach).
  2. Korzeń chrzanu umyj, obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Przełóż na sitko i przelej wrzątkiem. Zostaw do przestygnięcia, a następnie zalej sokiem z cytryny.
  3. Ziarna kminku podpraż na suchej patelni, by mocno pachniały.
  4. Chrzan wymieszaj z buraczkami, dodaj kminek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przełóż do słoików, zamknij i wstaw do lodówki. Tak przygotowana ćwikła najlepiej smakuje po 2-3 dniach.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE